Save Ralph: Hayvan Testlerini Ortaya Çıkaran Etkileyici Kısa Film

Humane Society International, güzellik endüstrisinde hayvanlar üzerinde yapılan testleri konu alan kısa bir film olan Save Ralph’i yayınladı ve herkes tarafından paylaşıldı. Taika Waititi, Ricky Gervais, Zac Efron, Olivia Munn  gibi aktörler tarafından seslendirilen stop-motion animasyon etkileyici, ancak 4 dakikadan kısa.

Kısa film, Ralph adında bir laboratuar tavşanı ya da “denek” in hayatını anlatıyor. Bir gözü kör, bir kulağı sağır ve kimyasal yanıklardan muzdarip olan Ralph, kaderini cesurca kabul eder. Biz insanların “daha güvenli bir ruj veya deodoranta” sahip olabilmemiz için işini yapıyor.

Ralph, bir testçi olarak nihai kaderini, yani ölümü bilerek, laboratuvarda büyük acılara katlanıyor. Babası bir testçiydi, büyükbabası ve büyük büyük babası da öyle.

Kısa film, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin ardındaki gizli korkuları mükemmel bir şekilde tasvir ediyor ve bize uygulamanın gerçekten ne kadar gereksiz olduğunu hatırlatıyor. Bugün, güvenli olduğu kanıtlanmış 7000’den fazla kozmetik içerik var. Bu bileşenler, herhangi bir ek hayvan testine gerek kalmadan üreticiler ve formülatörler tarafından kullanılabilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan testler, gereksiz olmasının yanı sıra düşündüğünüzden çok daha acımasızdır. Ralph tarafından gösterildiği gibi, tavşanlar, en yaygın olarak gözleri etkileyen – kötü şöhretli Draize testi gibi – veya cildi etkileyen acı verici toksisite testlerine maruz kalmaya zorlanır. Tavşanlar esasen işkence görür, kör edilir, sakatlanır ve nihayetinde “amaçları” yerine getirildiğinde öldürülür.

Tavşanlar, kozmetik testlerde kullanılan tek hayvan değildir. Cruelty Free International’ın işaret ettiği gibi, fareler, kobaylar ve sıçanlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, uysal yapıları nedeniyle beagle köpekleri de kullanılır.

Ralph’i Kurtarmak İçin Ne Yapabiliriz?

Ralph gibi tavşanlara yardım etme ve kozmetikler için hayvan testlerini sona erdirme gücüne sahipsiniz. İşte yapabilecekleriniz.

Türkçeye ‘zulümsüz’ olarak çevirebileceğimiz Cruelty-Free, bir ürünün üretim sürecinin herhangi bir aşamasında hayvanlar üzerinde deney yapılmadığını, hayvanların hiçbir aşamada zulme uğramadığını ifade eder. Bu ürünlerin ambalajlarının üzerinde ‘’Cruelty-free’’ yazar veya küçük bir tavşan logosu yer alır. Satın aldığınız bir üründe bu logoyu göremiyorsanız, muhtemelen hayvan dostu olmayan bir markanın ürününü tercih ediyorsunuz demektir. Hayvan hakları özelinde dünya çapında faaliyet gösteren PETA’nın (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) sitesinde arama yaparak, satın almak istediğiniz ürünün cruelty-free olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca Leaping Bunny’in sitesinden de küresel cruelty-free markaları kontrol edebilirsiniz.

Bilgiyi Paylaşın

Kozmetikler için hayvan testlerinin 2021’de hala var olduğunun herkes farkında değil ve herkes hayvanların ne kadar zulme katlanması gerektiğinin farkında değil. Haberin yayılmasına yardımcı olmak için bu bilgileri sosyal medyada paylaşın.

Ülkemizde Cruelty-Free markaları destekleyebilirsiniz.

Katılan herkese çok teşekkürler!

Randevu Al