Maskne Nedir?

Ne yazık ki maske takmak günlük rutinimizin bir parçası haline geldi. Covid-19 salgınıyla mücadeledeki gerekliliklerini hepimiz taktir ederken, bir yandan da yol açtığı cilt sorunlarıyla mücadele etmemiz gerekiyor.

Maskne, maske ve akne kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir kelime. Ama sadece maske nedeniyle oluşan sivilceleri ifade etmiyor. Maske takmaktan kaynaklanan sürtünmenin etkileri, solumakla meydana gelen sıcak nemli ortamla birlikte oluşan kızarıklık, hassasiyet, akne rahatsızlıklarının tümüne birden maskne deniliyor.

Ağzımızda bulunan bakteri ve virüsler her nefes verdiğimizde, maske ve cildimiz arasına atılır, yüzü kapatmanın neden olduğu sıcaklık ve nem ile birlikte bu mikroorganizmaların çoğalması için ideal bir ortam oluşur. Bu da akneye zemin hazırlar.

Ayrıca maskelerin neden olduğu sürtünme ve basınç,  epidermistte mikro yırtıklara neden olur. Bu mikro yırtıklar bakterilerin deriye daha kolay nüfus etmesine neden olabilir.

Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, Çin’in Hubei şehrindeki sağlık çalışanlarının %83’ünün maske kullanmaya bağlı cilt problemleri yaşadığını ifade edilmektedir.

 

Maskneyi önlemek için:

01. Temiz maske kullanın. Tek kullanımlık maskeleri çıkarır çıkarmaz atın. Yeniden kullanılabilir olan maskeleri kullandıktan sonra, nazik ve parfüm içermeyen bir deterjan ile yıkayın.

02. Sürtünmeyi engellemek için maskenizi gevşek ya da çok sıkı takmayın. Yüzünüze tam oturduğundan emin olun.

03. Mümkün olduğunda az makyaj yapın, hatta hiç yapmayın.

04. Cildinizi sabah akşam temizleyin. Cilt bakımında kullandığınız ürünlerin antibakteriyel ve cilt bariyerini güçlendirecek özellikte olmasına dikkat edin.

05. Cilt bakımında istikrarlı olun

 

Peki, maskne sorunu yaşıyorsak, evde kullandığımız cilt bakım ürünlerinin özellikleri nasıl olmalı?

 

01. Sabah ve akşam düşük pH değerli cilt temizleyici kullanmayı tercih edebilirsiniz.

02. Cildi ölü deri hücrelerinden arındırmak için BHA, AHA içeren peeling etkili ürünler kullanmanız yararlı olacaktır.

03. Akneyi önlemek için sülfür, propolis gibi antibakteriyel  içerikler tercih edebilirsiniz.

04. Cilt bariyerini kuvvetlendirmek için bal, gotu kola gibi içerikler tercih edebilirsiniz.

 

Sağlıklı günler dilerim.

Bengül Yeşiltaş

Randevu Al