KULLANDIĞINIZ CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ CİLDİNİZİ KÖTÜLEŞTİRİYOR OLABİLİR Mİ?

Müşteriler bana, hassas ciltleriyle ilgili sorular sorduğunda, onlara hangi cilt bakım ürünlerini kullandıklarını soruyorum. Genelde de kurutma alkolü veya sert uçucu yağlar içeren ürünlerin kullanıldığını görüyorum. Aslında temel problem hassas cilt problemi değil, hassaslaşmış cilt problemi oluyor.

Dermatologlara ve güzellik uzmanlarına son dönemde en çok hangi sorunla karşı karşıya kaldıklarını sorarsanız alacağınız cevap zayıflamış bir cilt bariyeri olacaktır. Bunun sonucu olarak da yeni güzellik terimlerinin “bariyer onarımı” veya “bariyer koruması” olmasına şaşmamak gerek. Hasar görmüş bir cilt bariyeri, cildin savunmasının tehlikeye girdiği anlamına geldiğinden, sonunda başka sorunlara yol açabilir. Araştırmalara göre, hassas cildin yanı sıra, artan roza, egzama, sedef hastalığı ve akneden de kısmen bariyer işlev bozukluğu sorumludur.

Peki, cilt bariyeri hasarının sorumlusu nedir? Bazı dermatologlara göre bunun sebebi, büyük ölçüde aşındırıcı temizlik ve ürün üstüne ürün kullanmak. Aşırı ürün yüklemesini çevresel saldırılarla birleştirirseniz, cilt bariyerinizin felaketi için bir reçeteniz olur.

Asit Manto Nedir ve Tehditlerden Nasıl Koruruz?

Asit manto, cildinizi kaplayan doğal yağlar, amino asitler ve terden oluşan koruyucu filmdir. Çok fazla ovalayarak hasara uğratabilirsiniz veya alkali yıkamalarla cilt pH’ını nötralize edip iltihaplanma, alerjiler, sivilceler gibi sorunlara yol açabilirsiniz.

Asit manto, son dönemde kimya öğretmenlerini bile şaşırtacak derecede güzellik bağımlıları tarafından araştırılıp konuşulan bir şey haline geldi. Bu sebeple alkali su, asidik cildiniz için büyük bir tehdit oluşturabileceğinden cildinize kullanmak istemeyebilirsiniz. Cildinizi alkali herhangi bir şeyle temizlemek, cildin kendini onarma kabiliyetine müdahale ederek, daha fazla elastikiyet kaybına neden olur. Yüksek bir pH, adından da anlaşılacağı gibi, birçok sivilce türünde önemli bir rol oynayan propionibacterium acnes adı verilen bir bakterinin çoğalmasını da teşvik eder. Genellikle aşırı köpüren temizleyiciler asit mantoya zarar verebilir. Sorun şu ki insanlar köpük temizleyicileri temiz hissetmek için seviyor. Oysa köpüksüz olup cildi çok iyi temizleyen ürünler mevcut.

Uzmanlar pH'ı 7'den fazla olan ürünlerden kaçınılmasını önermektedir. Bu, pH'ın ne kadar düşük olursa o kadar iyi olduğu anlamına gelmez; cilt pH'ı yaklaşık 5.5'tir ve daha fazla asidi tolere etme yeteneği hem cildinize hem de ürünün ne kadar iyi formüle edildiğine bağlıdır.

Yaşlandıkça cilt daha alkali hale gelir ve asidik ürünler, sarkık cilde ve kırışıklıkların gelişimine karşı koruma sağlayarak pH'ı yeniden dengeleyebilir. Sağlıklı cildin anahtarı olarak cilt pH’ına odaklanma, pH dahil faktörleri test eden pek çok yeni girişimin arkasındaki teoridir. Ambalajlardaki "pH dengeli" ifadesi, "temiz" veya "doğal" terimi kadar faydalıdır. 

Son yapılan araştırmalarda görülen kötü durum şudur ki; Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak bulunan 31 nemlendiriciyi test ettiklerinde, pH'ı 3,73 ile 8,19 arasında değiştiğini gördüler. 2018 yılında Almanya'da yapılan bir araştırma, yaygın olarak bulunan nemlendiricilerin yalnızca üçte birinden biraz fazlasının "bariyer koruyucu temellere uygun" bir pH değerine sahip olduğunu da ortaya çıkardı. Tabii şirketler sürekli formüllerini yenilediklerinden, tam güncel bir kötü adam listesi bulmak mümkün değildir.

 

Cilt Bariyerini Düzeltmek için Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Glikolik, laktik ve salisilik asit gibi kimyasal eksfolyantlar genellikle fiziksel eksfolyantlardan (ovmadaki partiküller, mikrodermabrazyon) daha yumuşaktır ancak kuru veya hassas ciltler için haftada bir defadan ve yağlı ciltler için haftada üç defadan fazla kullanılmamalıdır.

Cilt bariyerini tekrar birbirine yapıştıran ve cildin kurumasını ve kırışmasını önlemeye yardımcı olan seramidler, bariyeri onarmak için imdadımıza koşuyor, ancak bunlar da her zaman yeterli gelmeyebiliyor.

Gliserin, vazelin ve hyaluronik asit gibi bileşenler içeren ürünler de cilt bariyerini onarmaya ve kaybedilen nemi yenilemeye yardımcı olabilir. Ayrıca nemlendiricinin hidrasyonu hapsetmek için temizlemeden sonraki 60 saniye içinde uygulanması nemlendirme etkisini arttırabilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim

Bengül Y.

Randevu Al