Güzel Olmanın Ekonomik Getirisi #GüzellikPrimi

Ülkemizde alanında uzman olmayan insanların, sektörünün uzmanı gibi yorum yapmalarını yadırgamış birisi olarak, ekonomistlerin uzmanlık alanına girmeden gözlemlerimi bu blogda toplamak istedim.

Ülkemizde bu konuda bir araştırma karşıma çıkmamasına rağmen, Batıda yapılan araştırmalar göstermiştir ki; iyi görünen kadın yada erkek benzer özgeçmişe ve tecrübeye sahip ama normal görünümlü birisine göre %15-20 civarında fazla maaş ve prim kazanabiliyor. Hatta güzel ve cezbedici olmak eğer iyi bir sözel iletişim beceresi ile birleştiğinde, işverenler %30-40 civarında daha iyi ücret vermeye meyilli oluyorlar.

Özellikle müşterilerle yada mesai arkadaşları ile yoğun temas isteyen görevlerde, güzel görünümlü, bakımlı ve enerjik duruşu olan çalışanlar eğitim ve tecrübe eksikliklerine rağmen tercih edilebiliyor.

Güzel görünmenin özgüvenle olan ilişkisi yadsınamaz. Fiziken iyi ve güzel görünen çalışanlar, işverenler için yatırım yapmak istedikleri çalışan kategorisinde yer alabiliyorlar. Kısaca söylemek gerekirse güzel olmanın getirdiği avantajlar, bulunulan çevre ve işyeri faktörlerinin desteğini de alınca diğer çalışanlara göre arayı açmalarına olanak veriyor.

Harvard üniversitesinden araştırmacı Markus Mobius ve Tanya Rosenblat’ın “Güzellik Primi” adını koydukları çalışma, bu tezi desteklemiştir. Kısaca bu araştırma göstermiştir ki; benzer eğitim ve yaş grubundaki adaylara mülakatta çözmeleri için verilen Labirent testinde güzel görünenlerle normal görünenler arasında problem çözme kabiliyetinde hissedilir bir fark yoktu. Ama güzel görünen adayların problem çözme konusunda kendilerine daha çok güvendikleri tesbit edildi.

Randevu Al