GÖZ KREMLERİ KIRIŞIKLIKLAR İÇİN GERÇEKTEN İŞE YARAR MI?

Yaşlanma, güneşe maruz kalma, sigara içme, gözleri kısma, gülümseme, gülme veya kaş çatma gibi sebeplerle oluşan cilt kırışıklıklarına ve ince çizgilere hiçbirimiz bağışık değiliz ve göz çevresi bu tür değişikliklere karşı özellikle duyarlı. Çünkü gözlerin çevresindeki cilt, cildin diğer bölgelerine göre daha hassas ve daha incedir. Bu nedenle kırışıklıklar göz çevresinde daha belirgin olarak ortaya çıkar.

Bazı insanlar göz kırışıklıklarını pek umursamazken, bazıları bu yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve cildinin daha genç görünmesini sağlamak isteyebilir. Bu onları şu soruyu düşünmeye sevk edebilir: Bu küçük göz kremi kavanozları bu kadar paraya değer mi?

İşte bu sorunun belli başlı cevapları:

Klinik dermatologlara göre, göz kremleri ve hatta düzenli yüz nemlendiricileri kırışıklıkları önlemeye ve onarmaya yardımcı olabilirler. Bu konuda önemli olan nokta, bu kremlerin bazı önemli aktif bileşenleri içermeleri gerektiğidir: Retinoller veya C vitamini.

Retinoller ve reçeteli retinoidler, A vitamininden türetilen kimyasal bileşiklerdir. Retinoller hücre döngüsünü hızlandırır, kolajen yıkımını önleyebilir, yeni kolajen üretebilir ve daha fazla hyaluronik asit (vücudun doğal olarak ürettiği ve cildin nemli kalmasına yardımcı olan bir madde) oluşturabilir. Uzmanlar, bu bileşiklerin kırışmayı önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair klinik kanıtlar olduğunu söylüyor. Emin olun, tanıdığınız tüm dermatologlar bunları cilt bakım rejiminin bir parçası olarak kullanıyordur.

Retinol içeren reçetesiz bir ürün satın alıyorsanız,  en az yüzde 0,25 ila yüzde 1 retinol içeren bir ürün aramanızı tavsiye ediyoruz.

Ayrıca bu ürünlerin güneş hassasiyetini arttırabileceğini, bu nedenle retinol içeren kremleri gece kullanmanızı ve gündüz güneş kremi sürmeniz gerektiğini unutmayın. Ve eğer hamileyseniz retinol veya retinoid içeren ürünler kullanmamanız gerekiyor.

Ayrıca topikal C vitamininin kırışıklıkları engellemeye ve onarmaya yardımcı olduğuna dair kanıtlar vardır. C vitamini güçlü bir antioksidandır ve bu, C vitamininin cilde zarar verebilecek serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı molekülleri nötralize ettiği anlamına gelir. Kolajen üretimine de yardımcı olur. Ancak topikal C vitamininin kırışıklıklara yardımcı olduğuna dair "zorlayıcı kanıtlar" olsa da, retinoller ve retinoidler için daha sağlam verilere sahibiz. Ayrıca retinoller ve retinoidlerde olduğu gibi, C vitamininin de cilt tahrişine neden olma potansiyeli vardır.

Hyaluronik asit içeren cilt bakım ürünlerinin de cildin görünümünü iyileştirebileceğine dair kanıtlar mevcut. Bu bileşen cildi dolgunlaştırarak daha genç bir görünüm kazandırabilir. Ancak bu etkiler büyük oranda geçici. Hyaluronik asit kullanmanın, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü iyileştireceğini gösteren veriler var, ancak yukarıda bahsedilen diğer aktif bileşenlerin yaptığı gibi moleküler düzeyde çalışmak yerine cilde su getirerek farklı bir şekilde çalışır.

Göz kremleri, kırışıklık önleme veya onarım için normal yüz nemlendiricilerinden daha mı üstün?

Göz kremlerindeki bileşenler genellikle yüz nemlendiricilerinde bulunanlarla aynıdır. Ancak göz kremleri, hassas göz kapağı derisi için özel olarak tasarlandıklarından, diğer yüz cilt bakım ürünlerine kıyasla biraz daha kalın yapıda veya daha düşük aktif bileşen gücüne sahip olabilir. Ancak genel olarak yüz için kullanılan normal nemlendiricilerden çok daha pahalıya mal oluyorlar ve genellikle çok farklı içeriklere sahip değiller.

Ancak göz çevresi kremlerini gerekli kılan başka bir konu var; genellikle kuru ciltler için formüle edilen, içeriğinde cilt bakım yağları içeren yüz nemlendiricileri, göz çevresi derisinden tolere edilemeyebilir ve milia dediğimiz yağ butonlarına neden olabilirler.

 

Tüm cilt bakım ürünleri için geçerli olan bir gerçek var, bu ürünlerden hızlı bir mucize beklememelisiniz, sizi tatmin edecek sonuçlar almanız zaman alabilir.

Her ne kadar kırışıklıklardan uzak durmak için pek çok yol olsa da, en iyi yol güneşten dikkatlice korunmaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Randevu Al