Cilt Tipimize Göre Nemlendirici Seçimi
Nemlendiricilerin başlıca görevi cildi nemlendirmektir, yani içerik listelerinde nemlendirme etkenleri dışında aktif madde aramak çok doğru değildir. Dolayısıyla yaşlanma etkileri, leke, akne gibi cilt problemleri için tek bir nemlendirici ürüne umut bağlayamayız. Bu gibi cilt problemlerinde serum veya ampul kullanmak daha etkili olacaktır.
Bu yazıda sizlere kuru, karma ya da yağlı ciltler için uygun olabilecek nemlendirme içeriklerinden kısaca bahsetmek istiyorum.
Nemlendiriciler transepidermal su kaybını engelleyerek nemlendirme sağlarlar. Bunu da üç etki mekanizması ile yaparlar.
Şimdi sırada, sıkıcı bir kimya dersi daha var.
Nemlendiricilerin içinde bulunan maddeler:
01. Oklüzifler (bariyer oluşturucular)
- Petroleum jelly / petrolatum / mineral oil / vaselin
- Lanolin
- Silikon: örneğin dimethicon, ciclosiloxane..–icon ile biten, -siloxane ile biten maddeler
- Bitkisel yağlar: Jojoba, Hindistan cevizi yağı vb
- Yağlı alkoller
- Yağ asitleri en sık kullanılan bariyer oluşturuculardır.
02. Humektanlar : Cildin alt katmanından su çekerler. Nemlendiricilerde sadece humektanlar bulunmaz , genelde bariyer oluşturucularla birlikte kullanılırlar.
- Gliserol / gliserin
- Üre
- Hyaluronik asit
- Sorbitol
- Pantenol
- Kolajen en sık kullanılan humektan maddelerdir.
03. Emolyanlar ( yumuşatıcılar)
- Silikonlar
- İsopropyl palmitat
- Bitkisel yağlar
- Propylen glycol
- E vitamini
- Seramidler en sık kullanılan emolyan maddelerdir.
Doğru ürün seçiminde ilk bilmemiz gereken konu, cilt tipimizin nasıl olduğudur. İnanması zor ama birçok kadın cilt tipinin ne olduğunu bilmez. Örneğin, akneleri olan her kişinin cilt tipi yağlı cilt olmayabilir. Ancak cildimizin ne istediğini anlayıp, doğru ürünü kullanırsak problemlerimizi en aza indirebiliriz.
Bir ürünün içerik listesinde yazılmış olan maddelerden ilk beş veya altı tanesi, ürünün hangi cilt tipinde kullanılacağı hakkında bilgi verir.
Yağlı cilde sahip olmanız, cildinizin neme ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmez. Yağlı ciltliler genelde nemlendirici kullanmaz, çünkü nemlendirici ile ciltlerinin daha fazla yağlandığını düşünürler. Aslında cilt yağlanması başka, nemsiz kalması başka bir şeydir. Cilt fazla su kaybederse, daha fazla sebum üretir. Bu da kısır döngüye dönüşür ve kuru ama daha yağlı bir cilt ile de sonuçlanabilir.
Yağlı cilde uygun nemlendiricilerin içerik listesinde humektan yani cildin alt katmanlarından su çekecek maddeler olmalıdır.Oklüsif yani cilde bariyer yapacak tıkayıcı maddeler olmamalıdır.
Kuru cilt, yaşlanma etkilerinin en erken görüldüğü cilt tipidir. Kuru ciltteki asıl sorun cildin yağdan eksik olmasıdır. Bu da derinin bariyer görevini tam yapamaması anlamına gelir. Dolayısıyla nemlendiricinin içerik listesinin ilk beşinde mutlaka oklüsif yani bariyer yapıcı ve emolyan yani yumuşatıcı maddeler olmalıdır.
Karma ciltlerde, genellikle T bölgesi yağlı, U bölgesi kuru olur. Yani alın, burun çevresi ve çene yağlı, yanaklar kuru olabilir. Karma cilde sahip kişiler, tek rutinde farklı bölgelere farklı ürün kullanılabilir. Ya da kuru bölgelere, ek olarak cilt bakımında kullanılan yağlardan birini ekleyebilirler.
Hassas cilt bakımında en önemli şey, hassasiyetin neye karşı olduğunu bilmektir. Günümüzde pek çok kişide hassas cilt problemi vardır ve kuru, karma veya yağlı ciltli kişilerde görülebilir. Hassas ciltli kişiler, ürün içeriğinde özellikle seramid olan ürünlerden fayda görebilirler. Ancak roza veya dermatit gibi ileri boyutta hassasiyetiniz varsa dermatoloğa başvurmalısınız.
Cilt bakımı bireysel bir konudur. Birine iyi gelen ürün, aynı cilt tipindeki diğerine iyi gelmeyebilir.
Bu noktada, doğru kişilerden danışmanlık almanız çok önemlidir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bengül Yeşiltaş