CİLT BAKIM RUTİNİNİZİ NASIL OLUŞTURURSUNUZ?

 

Muhteşem bir cilde sahip olmak sadece DNA’mıza bağlı bir durum değildir. Her gün uyguladığınız cilt bakım rutininiz, aynadaki görünüşünüzde en büyük etkiye sahiptir. Cilt bakımı hakkında pek çok söylenti dillerde dolaşır. Fakat sonuç olarak cilt bakımı tamamen kişisel bir durumdur. Gelin evde kendi cilt bakım rutininizi nasıl oluşturursunuz birlikte bakalım.

 

Üç Ana Adım

Cilt bakım rutini en minimal şekilde üç adımdan oluşur.

Temizleme

Nemlendirme

Güneşten koruma

 

Bir cilt bakımının amacı cildinizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak ve cildinizin en iyi versiyonunu ortaya çıkarmaktır. Ayrıca cilt bakım rutinleri, kendinizdeki değişiklikleri fark etmek için de bir fırsattır.

Cildinize Zaman Verin

Cilt bakım ürünlerinin ardındaki bilim, uzun bir yol kat etti ancak hala anında düzeltme diye bir şey yok. Cilt bakımının faydalarını görmek için zamana ihtiyacımız var ve bu faydalar yalnızca istikrarlı kullanımla görülür. Farkı gözlemleyebilmek için bir ürünü günde bir veya iki defa olmak üzere en az 6 hafta kadar kullanmanız gerekir.

 

Temizleme Aşaması: Yüzünüzü yıkamak herhangi bir rutinin en temel ve gerekli adımıdır.

Doğru Temizleyicinizi Keşfedin

Doğru temizleyici cildinizdeki sağlıklı yağlarınızı uzaklaştırmadan temizler. Haftada bir peeling yaparak cildinizi rahatlatın, fakat bu peelinglerin cildinizi çizip aşındıracak maddeleri içermemesine dikkat edin.

Cilt Tipinize göre Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yağlı ve Akneye Meyilli Ciltler: Köpük temizleyiciler yağlı ciltler için önerilir. Su ile aktive edildiğinde veya avcunuza pompaladığınızda köpük forma ulaşan bu temizleyiciler, gözeneklerdeki kir ve sebumu parçalamaya yardımcı olur.

Kuru, Kırmızı ve Egzamaya Meyilli Ciltler: Krem veya losyon formundaki temizleyiciler önerilir. Bu temizleyiciler cildi her ne kadar temizleseler de aynı zamanda cilde onu yumuşatacak gliserin ve shea yağı gibi içeriklere sahip olduklarından cildi kurutmazlar.

Hassas Ciltler: Yağ formundaki temizleyiciler önerilir. Cildinize yağ sürdüğünüzde cildinizin temizlenmediğini hissetseniz de aslında temizlenir.

Her Cilt Tipine Uygun Olan: Micellar sular her cilt tipine uygundur. Fransız bakım rutinin temelini oluşturan yağsız temizleyiciler bir mıknatıs gibi kirleri üzerine çeker.

 

Tonik Aşaması: Dengeleme

Tonikler 80'lerde yağlı cildi kurutmak ve temizlemeden sonra kalan kiri çıkarmak için kullanılan alkol bazlı ürünlerdi. Bugünse tonik formülleri oldukça gelişti ve cildinize farklı besinler sunmanın yanında diğer içeriklerin cilt tarafından daha iyi emilmesine destek olurlar.

Bazı Tonik İçerikleri ve Amaçları:

Alfa ve beta hidroksi asitler (AHA-BHA), gözenekleri tıkayan, güneşten zarar görmüş cildi iyileştiren ve donukluğu en aza indiren ölü cilt hücrelerini nazikçe temizler.

Hyaluronik asit, nemi artırır ve hapseder, ince çizgileri azaltır ve cildi dolgunlaştırır.

Gül suyu ve yeşil çay, tahrişi yatıştırır ve iltihap önleyici etki ile kızarıklığı azaltır.

E ve C Vitamini, cildinizi yaşlandırabilecek serbest radikallerle savaşır.

 

Serumlarla İyileştirmek

Cilt bakımında en güçlü müttefiklerimiz serumlardır. Konsantre dozlarda aktif içerikle doldurulmuş serumlar, birçok sorunu hafifletebilir. Herhangi bir özel sorununuz olmasa bile, günlük serbest radikallerden korunmak için sabahları antioksidan içeren bir seruma ihtiyacınız var.

Bazı Serum İçerikleri ve Amaçları:

Hyaluronik asit nemi hapseder ve nem kaybını önlemek için bariyer fonksiyonunu (cildinizin en üst tabakası) güçlendirir.

C vitamini, donuk cildi aydınlatmaya ve sürekli kullanımla koyu lekeleri azaltmaya yardımcı olur.

Retinol, B3 vitamini, kolajen ve elastin üretimini uyaran peptitler, vücuttaki çizgileri ve cilt sarkmasını önlemeye yardımcı olur.

Niasinamid iltihabı azaltarak kızarıklık ve tahrişi yatıştırır ve antimikrobiyal etkileri ile akneyi iyileştirir.

 

Nemlendirme Aşaması

Nemlendiricinin en temel işlevi cildi yumuşatıp nemlendirmektir. Aslında nemlendiriciler cildin dış katmanlarından su kaybını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca seramidler gibi ciltte doğal olarak bulunan koruyucu yağları ve diğer yapı taşlarını da tamamlayabilirler. Cildiniz yaşlandıkça doğal olarak nemi tutma yeteneğini kaybeder ve yıkama gibi günlük aktiviteler, doğal nemlendiricileri yüzeyden uzaklaştırabilir.

 

Cilt Tipinize göre Nemlendirici Seçimi

Yağlı Ciltler: Jel nemlendiriciler önerilir. Genellikle su bazlı olan bu nemlendiriciler hem hafif hem de hızlı emilen ürünlerdir.

Normal veya Karma Ciltler: Losyonlar tavsiye edilir. En çok kullanılan nemlendirici tipidir. Jel forma göre daha etkili olduğu hissedilir fakat ikisi de aynı şekilde etkilidir.

Kuru Ciltler: Krem formundaki nemlendiriciler önerilir. Losyonlara göre daha ağır hissedilen ve daha yağlı içeriğe sahip nemlendiricilerdir.

Akne Eğilimli Olmayan Hassas Ciltler: Balm olarak geçen nemlendiriciler tavsiye edilir. En ağır nemlendirici türüdür. Cildi gereğinden fazla kuru olan kişiler için önerilir.

 

Gündüz ve Gece Kremi Arasındaki Fark

Gündüz kremleri, cildinizi gün içinde karşılaşacağınız çevresel saldırganlardan korumak için donatılmıştır; çoğu, kirlilik kaynaklı serbest radikalleri en aza indirmek için antioksidanlar ve sizi ultraviyole radyasyondan korumak için güneş kremi içerir. Gece kremleri ise, hücresel dönüşümü hızlandırmak ve yaşlanmaya karşı koymak için retinol gibi bileşenlerle almış olabileceğiniz herhangi bir hasarı onarmaya odaklanır. Bu kremler ayrıca, genellikle zengin, kalın bir doku oluşturan yumuşatıcılarla akşamları doğal olarak düşen nem seviyelerini dengeler.

Göz Çevresi Kremleri

Elbette göz çevresi kremleri olmadan bir cilt bakım rutini oluşturulabilir, fakat hiperpigmentasyon, kuruluk veya şişkinlik gibi belirli endişeleriniz varsa, bir tane denemek isteyebilirsiniz. Göz çevresindeki cilt oldukça ince ve hassastır, tahriş edici maddelere tepki verme olasılığı diğer bölgelere göre daha fazladır. Bu nedenle daha tolere edilebilir aktif bileşen konsantrasyonlarına sahip bir göz kremi önerilir. Gözaltı torbaları ve şişlikler için kafein, peptitler ve hyaluronik asit yatıştırıcı olabilir. Koyu halkalar, görünür damarlardan veya daha koyu ten tonlarında yaygın olan gerçek renk değişikliğinden kaynaklanabilir. Bu durumda ürünün içeriğinde C vitamini, kojik asit ve niasinamid gibi parlatıcı maddeler arayın. Burada asıl dikkat etmeniz gereken içerik listesinde güçlü retinollerden ve parfümlerden uzak durmanızdır.

 

Güneş Koruyucunuzu İhmal Etmeyin!

Tüm uzmanların hemfikir olduğu bir konu varsa o da güneş koruyucunuzu asla ihmal etmemeniz gerektiğidir. Günlük ve tutarlı güneş koruyucu kullanımı, ince çizgilerin ve kırışıklıkların, dokusal kusurların ve zamanla gözeneklerin görünümündeki değişikliklerin gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Daha da önemlisi, günlük güneş kremi kullanımı bazı cilt kanserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.  Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş kreminizi uygulayıp 2 saatte bir yenilemeniz gerekmektedir. Yüzünüzü ve dekolte bölgenizi korumak için iki parmak kuralına göre uygulayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Yüz Maskeleri Bu Kadar Yükselmeye Değer Mi?

Yüz maskeleri son dönemde oldukça popülerlik kazanmış durumda. Örneğin Sephora’da 400’den fazla maske çeşidi var ve bu çeşitlerden 60’ı son birkaç ayda piyasaya sürüldü. Maskeler belirli sorunları ele almak için oldukça konsantre içerikler sunar, ancak bir tonik veya serumdan farklı olarak, maskeler malzemeleri tıkayarak verir ve bu da bileşenlerin daha verimli bir şekilde emilmesine yardımcı olur. Maskelerin eğlenceli bir yanı olduğu da kesin fakat söylemek gerekir ki rutininizde gerek yok. Maskeleri güçlendiriciler gibi düşünün - gerekli değil ama faydalı...

Yaprak maskeler: Bunlar öncelikle nemlendiricidir. Havanın cilt ile temasını engelleyerek kısa sürede daha yüksek bir emilim sağlarlar. Anti-inflamatuar bir fayda elde etmek için her zaman buzdolabında saklamanızı tavsiye ederiz.

Uyku maskeleri veya gece maskeleri: Bunlar daha kalın bir dokuya sahip olan kremlerdir. Bu kremlerden önce sürdüğünüz her türlü malzemeyi hapsetmeye yardımcı olurlar. Olgun ciltler veya aşırı kuru ciltler için idealdirler.

Kil veya çamur maskeleri: Bunlar yağı emer ve hafif bir peeling etkisi yaratır, bu nedenle yağlı ciltler için uygundur. Yine de tüm yüzünüze sürmeniz gerekmez. Sadece birkaç bölgeyi hedefleyebilirsiniz. Çoklu maskeleme de tercih edebilirsiniz: T bölgesinde kil maskesi ve diğer her yerde nemlendirici bir maske kullanmak gibi.

Maskeleri serumdan sonra ama eğer gece nemlendiricinizin yerini alabilecek bir gece maskesi değilse nemlendiriciden önce uygulayın.

Özel Bir Alete İhtiyacım Var Mı?

Tam olarak değil. Basit bir bez gerçekten işin çoğunu yapar. Ancak en yeni cilt bakım cihazları teknolojiyi banyonuza getirdiğinde, buna kim hayır diyebilir ki...

Bezler: Standart (yüzde 100 pamuklu) temiz bir bez ve yumuşak bir temizleyici, daha pürüzsüz bir cilt için ihtiyacınız olan her şey olabilir. Ancak herhangi bir bakteriden kaçınmak için her gün yeni bir bez kullanmalısınız.

Sonik temizleme: Dönen bir disk, gözeneklerinizdeki kirleri uzaklaştıran titreşimler yayar.

Mikro akım dalgaları: Düşük seviyeli bir akım, yüz kaslarını sıkılaştırmak ve şekillendirmek için cilde dalgalar gönderir. Bunu cildiniz için bir egzersiz olarak düşünebilirsiniz.

Fraksiyonel olmayan ablatif lazer: Işık huzmeleri cilde nüfuz eder ve hücresel bozulma oluşturur, bu da vücudun çizgi ve kırışıklıklarla savaşmak için doğal iyileşme sürecini tetikler.

 

Yüz Yağı Nedir?

Cildinizi iyileştirmenin saf ve doğal bir yolu olarak lanse edilen bitkisel yüz yağları son zamanlarda pazarda patladı. Ancak tüm yağlar eşit içeriğe sahip olmadığından, kullanırken dikkatli olmanızı öneririz. Cilt tahrişi potansiyelini artıran uçucu yağlardan veya ilave parfüm içerenlerden kaçınmanız gerekir.

 

Birtakım İpuçları ve Önemli Nokta

Cildinizde birden çok problem aynı anda mevcutsa birçok ürünü aynı anda kullanmayı düşünebilirsiniz. Farklı bölgeleri farklı ürünlerle onarmanız yerinde olacaktır. Belki tüm yüze bir C vitamini serumu kullanacaksınız, ancak daha sonra sadece birkaç noktada hiperpigmentasyon için başka bir ürünü kullanabilirsiniz. Bu kombinasyonlar için bir uzmana danışmayı da unutmayın.

 

Zamandan tasarruf etmek için nemlendiricinize serumunuzu eklemeyin. Bu durum serumunuzun cilt tarafından etkili emiliminin sağlanamamasına yol açacaktır. Ürünleri teker teker uygulamalısınız.

 

Tüm serumları aynı sıklıkta uygulamamalısınız. Örneğin sabahları antioksidanları tercih edin çünkü size çevreye karşı ek koruma sağlıyorlar ve maalesef çoğumuz yeterince güneş kremi kullanmıyoruz. Bazı malzemeleri ise gece kullanmak gerekir. Örneğin retinoller güneşe karşı dayanıklı değildir ve gündüz uygulandığında bozulur.

Cilt bakım rutininizde, uygulamayı en inceden en kalına doğru tutarlılık sırasına göre uygulayın. Örneğin; temizleyici, tonik (kullanıyorsanız), serum ve ardından nemlendirici.

İyi yaşayın: Yüksek düzeyde kortizol (stres hormonu) cildinizi zayıflatabileceğinden, akneye neden olabileceğinden ve hatta kırışmayı hızlandırabileceğinden, yüzünüzde stresi okuyabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapın, dinlenin, meditasyon yapın veya pozitif hissetmenin yollarını bulun.

 

 

Randevu Al