Çift Aşamalı Temizlik

ÇİFT AŞAMA TEMİZLİK NEDİR?

“Double cleansing” yani “çift aşama temizlik” diye adlandırılan trend, derinin lipid tabakasına zarar vermeden temizlemek için, önce yağlı bazlı temizleyici ile cildi yıkamayı, ardından su bazlı temizleyici ile cildi tekrar yıkamayı gerektirir. Bu akım, Güney Kore’den çıkıp, tüm dünyada bilinçli kullanıcılar tarafından hızlıca kabul görmüştür.

Sıkça sorulan bir soru ‘’çift aşama temizlik gerçekten gerekli mi?’’ sorusudur.

Cevap: Evet gereklidir.

Çünkü cildimizde kirliliğe sebep olan bazı maddeler suya, bazı maddeler ise yağ türevi maddelerin içinde çözünür. İşte ikili temizliğin temeli de tam olarak benzer benzeri çözer bilgisine dayanmaktadır. Yağ bazlı temizleyici ciltteki fazla sebum, ölü deri hücreleri, silikonlar, güneş koruyucular ve makyajın temizlenmesini; su bazlı temizleyici ise çevresel kirliliklerin, terin ve yağ bazlı temizleyiciden kalan artıkların arındırılmasını sağlar. Yağlı bazlı temizleyiciler cildin sebum dengesini düzenleyerek cildin su-yağ dengesinin korunmasına yardımcı olurken, su bazlı temizleyiciler de cilt bakım rutininin ilerleyen aşamalarında kullanılacak ürünlerin daha iyi emilmesini, cildin nemlenmesini ve ideal pH değerini bulmasını sağlar.

Cilt temizliği cilt bakımının temelidir. Doğru bir cilt temizliği, kullandığımız diğer cilt bakım ürünlerinin cildimize kolayca işlemesini ve böylelikle diğer ürünlerinden daha fazla verim almamızı sağlar. Ayrıca birçok cilt probleminin de oluşmasının önüne geçer.

Göz ve Dudak Makyajı Temizliği

Cilt temizliğinin ilk basamağı makyaj temizlemedir. Özellikle su geçirmeyen göz ve dudak makyaj ürünleri kullanıyorsanız makyaj temizleme işlemi tam bir eziyete dönüşebilir. Göz ve dudak makyajının temizliğinde de yağlı bazlı temizleyicilerden  yararlanabilirsiniz.

 

Birinci Aşama: Yağlı Bazlı Temizleyiciler

Yağ bazlı ürünler deyince, sanki cildi ekstra yağlandıran, aknelerin artmasına sebep olacak ve cildi daha kirli hale getirecek bir durum aklımıza gelir. Ancak tam tersi bir etki söz konusudur. Eğer yağlı veya akneli bir cildiniz varsa, sebum dengelemek için  özellikle yağlı bazlı temizleyicileri kullanmanız gerekiyor. Böylece fazla sebum temizlenir ve akne oluşumuna sebep olacak temel faktör ortadan kalkmış olur.

Yağlı bazlı temizleyicileri, cilt bakım yağları ile karıştırmamalıyız, cilt bakım yağları gerçekten de yağlı ve karma cilt tipleri için pek uygun değildir. Çünkü yağlı bazlı temizleyicilerin içinde, temizleyiciyi su ile yıkadığınızda  cildinizden kolayca temizlenmesini sağlayan maddeler bulunur.

Fungal akne problemi yaşayan kişiler dışında tüm cilt tiplerinde yağlı bazlı temizleyiciler rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle yağlı ve siyah noktalı ciltlerde kullanılmalıdır. Fungal akne sorunu olanlar miseller su kullanmayı tercih edebilirler.

 

İkinci Aşama: Su Bazlı Temizleyiciler

Yağ ile çözülmeyen ve suyla beraber akıp gidecek kirlilikler için iki farklı formda temizleyici seçeneği vardır; temizleyici jel formu veya köpük oluşturarak temizleyen “foam cleanser”lar. Su bazlı temizleyicinin genelde köpüklü olanları tercih edilir ama köpüğün kendisinin temizliğe çok etkisi yoktur. Sadece daha temiz bir his bırakır ve cilt temizliğini daha eğlenceli hale getirir. Su bazlı temizleyici seçerken cilt tipi çok önemli bir faktördür.

Doğru bir cilt temizliği birçok cilt problemini önlemede en önemli etkendir. Günlük cilt temizliğinizi ihmal etmeden sürdürmek sağlıklı bir cildin anahtarıdır.

 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bengül Yeşiltaş

Randevu Al