A'dan Z'ye Peeling Konusu (Eksfoliasyon)

Yaz aylarının sonuna gelirken, güneşin olumsuz etkilerinden kalınlaşmış ve soluklaşmış cildimize, taze ve parlak görüntüsünü geri kazandırmayı isteriz. Bunu yapmanın yolu da cildimize peeling ürünleri uygulamaktan geçer.

Cildin en üst tabakası ölü hücrelerden oluşmaktadır. Bu tabaka kendisini ortalama olarak iki haftada bir yeniler. Ancak yaşlanma, hava değişikliği, hormonlar gibi nedenlerle bu süreç yavaşlayabilir. Peeling kelimesi, cilt yüzeyinde biriken ölü hücreleri arındırmak anlamına gelir.

İki tür peeling vardır; fiziksel ve kimyasal peeling.

   Fiziksel Peeling

Granüllü ürünler, kese, konjac sünger ve yüz temizleme aletleri kullanarak uygulanır. Bu yöntemle derinin sadece en üst tabakasına etki edebiliriz. Alt katmanlardaki deri hücrelerimize bir faydası yoktur. Ayrıca yanlış uygulanan fiziksel peeling, mikro çiziklere yol açarak, cildin zarar görmesine neden olabilir.

   Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling uygulaması asitlerle yapılır. Asitler deriyi ölü hücrelerden arındırdığı gibi, deride fonksiyonel değişiklikler yapma konusunda da işe yararlar.

 Hidroksi Asitler

  01. AHA (Alfa Hidroksi Asitler): En sık kullanılan AHA’lar glikolik asit, laktik asit, malik asit ve mandelik asittir. AHA’lı ürünlerde konsantrasyon %4-10 arasında, pH değeri ise 4’ten düşük olmalıdır.

  02. BHA (Beta Hidroksi Asitler): Salisilik asit, bu sınıftadır. Özellikle yağlı ve siyah noktalı ciltlerde etki gösterir. Konsantrasyon aralığı %1-4 arasında, pH değeri ise 3,5 olmalıdır.

  03. PHA (Poli Hidroksi Asitler): Laktobiyonik asit ve glukonolakton bu sınıfa girer. Molekül boyutları AHA ve BHA’e göre daha büyük olduğu için iritasyon yapma oranları daha düşüktür.

 

 AZELEİK ASİT: Hem AHA hem de BHA özellikleri vardır. Rosalı hassas ciltlerde de önerilir. Antienflamatuar özelliği de vardır. Ürün içindeki asit konsantrasyonu %10 olmalıdır.

 

MEYVE ENZİMLERİ: Bromelain (ananas), papain (papaya meyvesi), aktinidin (kivi), pumpkin (balkabağı) sıkça kullanılan meyve enzimleridir. Genellikle maske formunda üretilirler.

 

C VİTAMİNİ: En sık kullanılan formu L-Askorbik asittir. C vitamini içeren bir ürüne yeni başlayanlar için uygun konsatrasyon %5 ‘tir, sonrasında ise %20’ye kadar çıkılabilinir.

Akneli ve yağlı ciltler; Azeleik asit, salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, mandelik asitten faydalanabilirler.

Kuru ve olgun ciltler; Glikolik asit, laktik asit, C vitamini, ferulik asitten faydalanabilirler.

Leke problemi olan ciltler; Kojik asit, azeleik asit, glikolik asit, laktik asit ve C vitamininden faydalanabilirler.

   Kimyasal peeling ürünü kullanıyorsak nelere dikkat etmeliyiz?

  01. Asit ürünleri kullanıyorsak özen göstereceğimiz en önemli nokta güneş koruyucu kullanmaktır. Çünkü asitlerle cildin üst koruyucu tabakasını soyarken, güneşin zararlı etkilerine karşı cildin savunmasını azaltmış oluruz. Güneş koruyucu ürün kullanımına özen göstermezsek, güneş ciltte lekelenmeye neden olabilir.

  02. Ayrıca asit ürünleri her gün kullanıma uygun değildir, haftada iki ya da üç akşam kullanılmalıdır.

  03. Tek rutinde, tek tip asit kullanılmalıdır.

 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bengül Yeşiltaş

Randevu Al